web analytics

«

»

Pyszna zupa dyniowa na jesienne wieczory

Kudłaty kuchcik :)

Kudłaty kuchcik :)

Nie przecierajcie oczu ze zdumienia. Dziś mamy dla was coś pysznego. Nie tylko gramy, a więc dziś jemy pyszną zupę z dyni. Jestę kulinarnym blogerę! ;) W końcu nie samymi grami człowiek żyje.

Nie będę ukrywał, że do popełnienia poniższego „jedzeniowego” wpisu zainspirowaly mnie perypetie kolegi digital_cormaca, który w miniony weekend przerobił w swojej kuchni 30 kilo ogórków i jakieś śliwki. Nie mogę być gorszy, a więc przed wami przepis na pyszną zupę dyniową. W sam raz dla gracza.

Za oknem zimno, a w sklepach zapewne zauważyliście, że królują dynie wszelakiej maści, ale co z nich zrobić? Można wyciąć sobie dyniową głowę, ale lepiej zrobić coś smacznego i pożywnego. Tak więc zaczynamy.

Do zrobienia pysznej zupy z dyni potrzebujemy:

  • Dwie, lub trzy kostki bulionowe drobiowe, albo wołowe (polecam 2 wołowe i 1 drobiową)
  • 1,5 – 2 kilowa dynia
  • Śmietana 30, lub 18% (wedle uznania) 200 ml
  • Świeży imbir
  • Pieprz
  • ostra papryka zmielona
  • Czosnek świeży

Składniki gotowe? No to zabieramy GRAstropsince dynię, którą bardzo polubiła (patrz focia) i zabieramy się do roboty.

Dynię myjemy, kroimy, usuwamy pestki i dziabiemy nożem w kosteczkę. W tym czasie gotujemy wodę z liściem laurowym. Do wrzątku wrzucamy pokrojoną dynię i gotujemy do miękkości, czyli około 10 minut. Następnie dodajemy kostki rosołowe i gotujemy jeszcze jakieś 5 minut. Obieramy niewielki kawałeczek imbiru*, trzemy na tarce i dodajemy do garnka. Wrzucamy dwa ząbki czosnku. Całość intensywnie miksujemy. Dodajemy śmietanę i pieprz, sól, ostrą paprykę.

Się gotuje!

Się gotuje!

No i mamy pyszną, rozgrzewającą, pożywną zupę regeneracyjną na długie, jesienne wieczory. Dyniową zupę podajemy z grzankami. Ewentualnie możemy do talerza zetrzeć odrobinę żółtego sera. Po takim posiłku granie w Borderlands 2 razem z GRAstroekipą będzie niewielkim wysiłkiem. Smacznego!

Om nom nom...

Om nom nom…

 

* UWAGA – niektórzy nie lubią imbiru. Dodawajcie go ostrożnie.

 

  • Siergiej

    Dynia, fuj :P

    • polo_tuc

      Dynia, fuj fuj :P Kuchnia szpitalna przechodzi na tryb “no shit left behind”….

  • http://www.alchemyarts.pl/ digital_cormac

    Smakowitość. Ostra zupa dyniowa wchodzi jak ta lala.

    • kornick

      czy pwio pasuje do tej zupy?

      • ash_22

        Kolorystycznie na pewno, ale brakuje mi tutaj mięsa, a to jest jakieś wegetariańskie danie :(.

        • http://www.alchemyarts.pl/ digital_cormac

          Do takiej zupy najlepiej rozebrać gotowanego kurczaka, rozpierdzielić go w blenderze i dodać do potrawy. Zrobi się dzięki temu bardziej gęsta i pożywna.

  • kornick

    Hura nareszcie przepisy! Widać Ekipa GRASTRO to ludzie wielu talentów :)

    Zróbcie osobny dział :) Ciekawy przepis. U nas na wsi jest jeden hodowca dyń. Może wsiadę na konia i pocwałuję po jedną albo dwie? Słoneczko świeci dziś i chętnie bym coś takiego zjadł. Tylko gdzie ja na wsi u nas kupię świeży imbir?

    Dobra każę mamie zrobić zupę. Dam jej przepis :)

    WIWAT GASTROSKOPIA!!

    • polo_tuc

      Kornick na koniu z dwoma dyniami w rękach. Wodze w zębach. Kornicka. Koń w zębach ma imbir.

  • boorczyq

    O kurcze ale zoopa :) zapisuję przepisa!

  • kornick

    kupiłem dwie duże dynie :)

  • kornick

    czekam aż wrócą ludzie do domu z zakupów z miasta zaordynowalem kupienie imbiru. Jutro zupka dyniowa!!!

  • kornick

    Zupa dziś była zrobiona pyszna!!!!

  • juzz

    Kudłaty kuchcik jest słoooodki :)