web analytics

«

»

Oliwki cytrynowe krzepią w upał

oliwki2Czasem trzeba odpocząć od gierek i zająć się czymś konkretnym. Ot choćby robieniem oliwek w cytrynowej zalewie. Po co? A, dla smaku! Podczas grania trzeba się przecież czymś raczyć nieprawdaż? Na deser Blazkowicz w kaftanie i Alicja Bachleda-Curuś. Serio.

Tak, tak. To cukier ponoć krzepi, ale wódka lepiej. STOP! Chyba o tym już pisałem w jednym z „Obchodów…”. Tak, czy owak dziś robimy pyszne, niesamowite, doskonałe i „miód w gębie” oliwki w cytrynie. Dziwicie się? Niby dlaczego – przecież już był u nas przepis na dyniową zupę regeneracyjną (dla graczy ;)). A dziś w ten paskudny, majowy czwartek w którym z nieba leje się żar niczym z kuźni Hefajstosa zrobimy pyszną przekąskę. Właśnie taką, jaką widzicie w słoiczku poniżej. Niby nic wyszukanego, a w sam raz do wrzucenia na ząb.

oliwki

Czego potrzebujemy? Dużego słoika zielonych, drylowanych oliwek i jednej, albo dwóch cytryn (polecam półtora – idźmy na kompromis). Ze słoika odlewamy nieco zalewy i hojnie pakujemy do środka cytrynę pokrojoną w plasterki. Z drugiej cytrynki odkrajamy połówkę i sok wyciskamy do słoika z oliwkami. Zamykamy, wstrząsamy i odkładamy do lodówki na jakieś 48 godzin. Po dwóch dniach mamy wspaniałą, aromatyczną przekąskę.

Okay, a teraz sobie obejrzyjcie materiał wideo z nowego Wolfensteina. Biedny B.J Blazkowicz trafił do polskiego szpitala psychiatrycznego i spotkał tam Alicję Bachledę-Curuś. Naprawdę!

  • kornick

    No proszę proszę. Miejska burżuazja. Oliwki cytrynowe Calvin Klein(?) i cygarety. Ładnie się prowadzimy doktorze Carnage w tym Grastroszpitalu. Nie ma co!
    Ten filmik z Wofensteina cholera coraz lepiej ta gra się prezentuje. Końsko.
    Ps oliwki są niedobre!

    • CarnAge

      Naa bogato no ;)

      • kornick

        Wąsik na bogato ;)

  • kolabor666

    Uwielbiam oliwki takich nie jadłem każę żonie kupić i mi zrobić. A jak!!!!!!!!

  • http://www.alchemyarts.pl/ digital_cormac

    Ale….ale dlaczego psuć takie dobre oliwki…

  • fazzy

    Oliwki super

  • jedec

    Wkroiłem wczoraj rano dziś otwieram na spróbowani i mmmmm pyszne

  • Borys

    Dobry przepis